Giati apothikeuetai to lipos stin koilia - Georgia Ziogou
0

10 πράγματα που σας κάνουν αποθηκεύετε λίπος στην περιοχή της κοιλιάς

Η συσσώρευση λίπους στην κοιλιακή χώρα και ενδοσπλαχνικά είναι ένας παράγοντας κινδύνου για ασθένειες όπως το μεταβολικό σύνδρομο, ο διαβήτης τύπου 2, η καρδιακή νόσος και ο καρκίνος.

Ο ιατρικός όρος για το συσσωρευμένο λίπος στην περιοχή της κοιλιάς είναι «σπλαχνικό λίπος», το οποίο αναφέρεται σε λίπος που περιβάλλει το ήπαρ και άλλα όργανα στην κοιλιά σας.

Ακόμη και με φυσιολογικό βάρος άτομα με υπερβολικό λίπος στην κοιλιά, έχουν αυξημένο κίνδυνο προβλημάτων υγείας.

Έτσι, λοιπόν καλό είναι να αποφεύγουμε όσα μας οδηγούν σε αυτή την κατάσταση

1. Τρόφιμα και ποτά που περιέχουν ζάχαρη.

Πολλοί άνθρωποι λαμβάνουν σε μεγαλύτερη ποσότητα ζάχαρη από όσο χρειάζονται κάθε μέρα από χωρίς να το συνειδητοποιούν. Τρόφιμα υψηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη είναι κέικ γλυκά, ακόμη και τα λεγόμενα “πιο υγιεινά” όπως τα muffins και το παγωμένο γιαούρτι. Τα αναψυκτικά, τα ποτά με γεύση καφέ και το γλυκό τσάι είναι από τα πιο δημοφιλή ποτά που περιέχουν ζάχαρη

Μελέτες παρατήρησης έχουν δείξει ότι υπάρχει σύνδεση μεταξύ υψηλή πρόσληψη ζάχαρης και το υπερβολικό λίπος της κοιλιάς. Αυτό μπορεί να οφείλεται στην υψηλή περιεκτικότητα σε φρουκτόζη των προστιθέμενων σακχάρων. Τόσο η κανονική ζάχαρη όσο και το σιρόπι φρουκτόζης (από καλαμπόκι) είναι υψηλής περιεκτικότητας σε φρουκτόζη. Η κανονική ζάχαρη έχει 50% φρουκτόζη και το σιρόπι καλαμποκιού έχει 55% φρουκτόζη.

Σε μια ελεγχόμενη μελέτη 10 εβδομάδων, υπέρβαρα και παχύσαρκα άτομα που κατανάλωναν 25% των θερμίδων ως φρουκτόζη- που βρισκόταν σε αναψυκτικά ακολουθώντας μια δίαιτα διατήρησης βάρους παρουσίασαν μείωση στην ευαισθησία στην ινσουλίνη και μια αύξηση στην κοιλιά λίπους.

Μια δεύτερη μελέτη ανέφερε μείωση στην καύση του λίπους και μείωση στο μεταβολικό ρυθμό μεταξύ των ανθρώπων που ακολούθησαν παρόμοια δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε φρουκτόζη.

Παρά το γεγονός ότι πάρα πολλή ζάχαρη σε οποιαδήποτε μορφή, μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του σωματικού βάρους, η κατανάλωση ζαχαρούχων ποτών μπορεί να είναι ιδιαίτερα προβληματική. Αναψυκτικά και άλλα γλυκά ποτά που είναι εύκολο να καταναλωθούν σε μεγάλες ποσότητες προσδίδουν μεγάλη πρόσληψη ζάχαρης σε μικρό χρονικό διάστημα με αποτέλεσμα ο οργανισμό να μην προλαβαίνει να χρησιμοποιήσει την ενέργεια και να την αποθηκεύει σε μορφή λίπους.

Επιπλέον, μελέτες έχουν δείξει ότι οι θερμίδες που προσλαμβάνονται από υγρές τροφές δεν έχουν τα ίδια αποτελέσματα στην όρεξη όσο θερμίδες από τα στερεά τρόφιμα. Όταν πίνετε τις θερμίδες σας, δεν σας κάνουν να αισθάνεστε αίσθημα κορεσμού και έτσι αναζητάτε άλλα τρόφιμα για να καλύψουν τις ανάγκες σας.

2. αλκοόλ

Το αλκοόλ μπορεί να έχει υγιεινές ή επιβαρυντικές συνέπειες στον οργανισμό σας. Όταν καταναλώνονται σε μέτριες ποσότητες, ειδικά το κόκκινο κρασί, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο των καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών επεισοδίων

Ωστόσο, η υψηλή πρόσληψη αλκοόλ μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονή, ηπατική νόσο και άλλα προβλήματα υγείας.

Μερικές μελέτες έχουν δείξει ότι το αλκοόλ καταστέλλει την καύση του λίπους και ότι οι υπερβολικές θερμίδες από το αλκοόλ εν μέρει αποθηκεύονται ως λίπος της κοιλιάς – εξ ου και ο όρος «κοιλιά».

Μελέτες έχουν συνδέσει την υψηλή πρόσληψη οινοπνεύματος σε αύξηση του βάρους γύρω από τη μέση. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι οι άνδρες που κατανάλωναν περισσότερα από τρία ποτά την ημέρα είχαν 80% περισσότερες πιθανότητες να έχουν περίσσεια λίπους της κοιλιάς από τους άνδρες που κατανάλωναν λιγότερο αλκοόλ. Η ποσότητα του αλκοόλ που καταναλώνεται σε διάστημα 24 ωρών φαίνεται επίσης να παίζει ρόλο.

3. Trans λιπαρά

Τα trans-λιπαρά οξέα είναι το χειρότερο θρεπτικό συστατικό στον πλανήτη. Δημιουργούνται με την προσθήκη υδρογόνου σε ακόρεστα λίπη, προκειμένου να γίνουν πιο σταθερά στην σύσταση τους. Τα trans λιπαρά χρησιμοποιούνται συχνά για να επεκτείνουν τη ζωή στο ράφι για τα συσκευασμένα τρόφιμα, όπως τα κέικ, και τα μείγματα ψησίματος. Τα trans λιπαρά έχει αποδειχθεί ότι προκαλούν φλεγμονή. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αντίσταση στην ινσουλίνη, τις καρδιακές παθήσεις και διάφορες άλλες ασθένειες. Υπάρχουν επίσης ορισμένες μελέτες σε ζώα που υποδηλώνουν ότι οι δίαιτες που περιέχουν τρανς λιπαρά μπορεί να προκαλέσει υπερβολικό λίπος στην κοιλιά.

4. Αδράνεια – καθιστική ζωή

Η καθιστική ζωή είναι ένας από τους μεγαλύτερους παράγοντες κινδύνου για την κακή κατάσταση της υγείας. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών, οι άνθρωποι έχουν γίνει γενικά λιγότερο ενεργοί. Αυτό πιθανόν να έχει παίξει κάποιο ρόλο στην αύξηση των ποσοστών της παχυσαρκίας, συμπεριλαμβανομένης της κοιλιακής παχυσαρκίας.

Μια μελέτη δείχνει επίσης ότι η καθιστική ζωή συμβάλλει στην ανάκτηση του λίπους στην κοιλιά μετά την απώλεια βάρους.

5. Οι δίαιτες χαμηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες

Η επαρκής πρόσληψη διατροφικής πρωτεΐνης είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες για την αποτροπή πρόσληψης βάρους. Υψηλή δίαιτα σε πρωτεΐνες σας κάνει να αισθάνεστε αίσθημα κορεσμούς, αυξάνουν το μεταβολικό ρυθμό σας και σας οδηγεί σε μια αυθόρμητη μείωση της πρόσληψης θερμίδων.

 

6. Το λάθος βακτήρια του εντέρου

Εκατοντάδες είδη βακτηρίων ζουν στο έντερο σας, κυρίως. Μερικά από αυτά τα βακτήρια ωφελούν την υγεία, ενώ άλλοι μπορεί να προκαλέσει προβλήματα. Τα βακτήρια στο έντερό σας είναι επίσης γνωστά ως χλωρίδα του εντέρου ή microbiome σας. Η υγεία του εντέρου είναι σημαντική για τη διατήρηση ενός υγιούς ανοσοποιητικού συστήματος και την αποφυγή νόσου. Μια ανισορροπία στα βακτήρια του εντέρου αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, καρδιακές παθήσεις, τον καρκίνο και άλλες ασθένειες.

Οι ερευνητές έχουν διαπιστώσει ότι οι παχύσαρκοι άνθρωποι τείνουν να έχουν μεγαλύτερο αριθμό βακτηρίων Firmicutes από τους ανθρώπους φυσιολογικού βάρους. Μελέτες δείχνουν ότι αυτοί οι τύποι των βακτηρίων μπορεί να αυξήσουν την ποσότητα των θερμίδων που απορροφώνται από τα τρόφιμα.

7. Χυμοί φρούτων

Ο χυμός φρούτων είναι ένα μεταμφιεσμένο ζαχαρούχο ποτό. Ακόμη και χωρίς ζάχαρη 100% φυσικός χυμός φρούτων περιέχει πολλή ζάχαρη. Στην πραγματικότητα, 250 ml χυμός μήλου και cola περιέχουν το καθένα 24 γραμμάρια ζάχαρη. Αν και χυμός φρούτων παρέχει ορισμένες βιταμίνες και μέταλλα, η φρουκτόζη που περιέχει μπορεί να οδηγήσει την αντίσταση στην ινσουλίνη και την προώθηση της αποθήκευσης του λίπους της κοιλιάς.

Αυτό που είναι περισσότερος, αυτό είναι μια άλλη πηγή υγρών θερμίδων που είναι εύκολο να καταναλώνουν πάρα πολύ, αλλά εξακολουθεί να μην ικανοποιήσουν την όρεξή σας με τον ίδιο τρόπο όπως τα στερεά τρόφιμα.

8. Το άγχος και η κορτιζόλη

Η κορτιζόλη είναι μια ορμόνη που είναι απαραίτητη για την επιβίωση. Παράγεται από τα επινεφρίδια και είναι γνωστή ως «ορμόνη του στρες», επειδή βοηθά το σώμα σας για να εξαπολύσουν μια αντίδραση στο στρες. Δυστυχώς, μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του σωματικού βάρους, όταν παράγονται σε περίσσεια, ειδικά στην κοιλιακή περιοχή. Σε πολλούς ανθρώπους, το άγχος οδηγεί την υπερκατανάλωση τροφής. Αλλά αντί οι υπερβολικές θερμίδες αποθηκεύονται ως λίπος σε όλο το σώμα, η κορτιζόλη προωθεί την αποθήκευση λίπους στην κοιλιά.

9. Δίαιτες χαμηλές σε φυτικές ίνες

Οι φυτικές ίνες είναι εξαιρετικά σημαντική για την καλή υγεία και τον έλεγχο του βάρους σας. Ορισμένοι τύποι ινών μπορεί να σας βοηθήσει να αισθάνεστε κορεσμό, να σταθεροποιούν τις ορμόνες της πείνας και να μειώνουν την απορρόφηση θερμίδων από τα τρόφιμα.

Δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε απλούς υδατάνθρακες και χαμηλή σε φυτικές ίνες φαίνεται να έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα στην όρεξη και να οδηγούν σε αύξηση του σωματικού βάρους, συμπεριλαμβανομένων των αυξήσεων στο λίπος της κοιλιάς.

10. Γενετική

Τα γονίδια παίζουν σημαντικό ρόλο στην τον κίνδυνο παχυσαρκίας. Ομοίως, φαίνεται ότι η τάση να αποθηκεύετε λίπος στην κοιλιά είναι εν μέρει επηρεάζεται από τη γενετική. Αυτό περιλαμβάνει το γονίδιο για τον υποδοχέα που ρυθμίζει την κορτιζόλη και το γονίδιο που κωδικοποιεί για τον υποδοχέα της λεπτίνης, η οποία ρυθμίζει την πρόσληψη θερμίδων και το βάρος. Ωστόσο, χρειάζεται πολύ περισσότερη έρευνα πρέπει να διεξαχθεί σε αυτόν τον τομέα.

Related Posts